Szavatosság és jótállás

Az Alienline Kft. az általa forgalmazott termékekkel kapcsolatos jótállási és szavatossági felelősségére a Polgári törvénykönyv 6:171–6:173. § és a 151/2003. (IX. 22.) az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról kormányrendeletben foglaltak az irányadók.

Az Alienline Kft. a leszállított termékre a termék típusának és élettartamának függvényében a törvényben előírt – bizonyos esetekben pedig a gyártó által vállalt, a törvényi minimumnál hosszabb – garancia-időtartamot vállalja, amely időtartam termékenként eltérő lehet. Az általunk összeszerelt számítógépek vonatkozásában alkatrészgarancia érvényesül. Munkatársaink legkésőbb a megrendelés visszaigazolásával egyidejűleg tájékoztatják ügyfeleinket a gyártói szavatosság időtartamáról, illetve amennyiben ezen felül további jótállást vállalunk, erről is.


Garanciális ügyintézés menete

A jótállás időtartama a termék adatlapján és garancialapján is megtalálható. A jótállási jeggyel ellátott termékek garanciaigényét a számla másolatával és az eredeti jótállási jeggyel lehet érvényesíteni.

Amennyiben a meghibásodott termék jótállási jeggyel rendelkezik, a javításban az azon feltüntetett szakszerviz illetékes, amely személyesen vagy telefonon tájékoztatja Önt a teendőkről, de munkatársaink is szívesen nyújtanak tájékoztatást.

Az Alienline Kft. minden jótállási időszakban leadott terméket átvesz, amelyeket szakszerviz vizsgál be, és állapítja meg a termék javíthatóságát vagy cserejogosultságát. Tájékoztatjuk, hogy a szakszerviz által végzett munkák hosszabb időt vehetnek igénybe, mintha munkatársaink végeznék a bevizsgálást és a javítást.

Amennyiben a meghibásodott termék nem rendelkezik jótállási jeggyel, vagy azon nincs szakszerviz feltüntetve, a garancia érvényesítése az Alienline Kft. hatásköre. Ez esetben kérjük, hogy a meghibásodott terméket lehetőség szerint eredeti csomagolásban, gyári tartozékaival együtt juttassa el hozzánk. Postai vagy csomagküldő szolgálat segítségével történő szállítás esetén kérjük, hogy gondoskodjon a visszajuttatott termékek megfelelő csomagolásáról, mivel a szállítás során keletkezett károkért nem vállalunk felelősséget. Emellett fontos, hogy a szükséges dokumentumok mellett a hiba leírását, valamint pontos elérhetőségét is mellékelje. (Amennyiben szeretné, felhasználhatja a honlapunkon található ÁSZF 3. sz. mellékletében található garanciaérvényesítési nyilatkozatmintát is.)

Az Alienline Kft. által vállalt garanciális javítások elektronikus hibabejelentése – jótállási időszakban – a weboldalunkon kialakított Online ügyfélszolgálat felületén is történhet.

Munkatársaink bevizsgálják a visszaküldött termékeket, és megállapítják azok javíthatóságát vagy cserejogosultságát.


Garanciaérvényesítéssel kapcsolatos fontos tudnivalók

Elveszett garancialevelet nem áll módunkban pótolni.

A garancialevélen történő bármilyen utólagos javítás, törlés, vagy átírás, valótlan adatok bejegyzése a garancialevél érvénytelenségét vonja maga után.

Garancia és jótállás csak a termék rendeltetésszerű használata során felmerülő probléma esetén érvényesíthető.

Tonerek garanciális ügyintézéséhez minden esetben tesztlap szükséges, amin látszik a toner használtsága %-ban.

Memóriakártyák, pendrive-ok, memóriák, egyéb termékek csomagolásán esetenként vonalkód szerepel. A beazonosíthatóság miatt ezt a vonalkódot minden esetben meg kell őrizni.


Nem érvényesíthető a garancia az alábbi esetekben

 • A termék gyári számának vagy vonalkódjának sérülésekor vagy elvesztésekor vagy a termék fizikai sérülésekor.
 • Az Alienline Kft. mentesül jótállási kötelezettsége alól, amennyiben bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett.
 • A nem rendeltetésszerű használatból eredő károk és az ezzel kapcsolatos garanciális költségek a kár okozóját terhelik!
 • A terméken égés, törés, repedés vagy más, látható fizikai sérülés található.
 • Nem rendeltetésszerű használatból fakadó meghibásodások. Ennek minősül a termék gyári beállításait meghaladó teljesítményen történő használat, a termék leírásában megadott paramétereket meghaladó mechanikai/elektromos terhelés, illetve egyéb, nem a célnak megfelelő felhasználás.
 • Helytelen tárolásból származó vagy elemi kár okozta meghibásodás (pl. villám, túláram).
 • Szakszerűtlen kezelésből, poros, nedves, magas páratartalommal rendelkező környezetben való használatból eredő meghibásodás.
 • Amennyiben a terméken végzett javítási/szerelési munkálatokat nem az azokat elvégezni jogosult, megfelelő jogosítványokkal és szakképzettséggel rendelkező személy végzi, és ennek következtében meghibásodás keletkezik.
 • Az általunk összeszerelt számítógép-konfigurációk garanciális időszak alatti megbontását vagy javítását csak és kizárólag munkatársaink végezhetik! Más szakszerviz csak írásos engedélyünkkel bonthatja meg az általunk konfigurált számítógépeket, ellenkező esetben nem vállalunk felelősséget a termékért, és megtagadjuk a konfigurációhoz tartozó hardverelem(ek) garanciális ügyintézését.
 • Szállítás vagy üzemeltetés közben külső események hatására bekövetkező meghibásodás.
 • Tonerek, tintapatronok 55%-nál alacsonyabb töltöttségi szintje.
 • Tonerek, tintapatronok, megbontása, szétszerelése.
 • A garanciális zárócímke, vonalkód vagy szériaszám hiánya vagy sérülése, amely megakadályozza a termék beazonosíthatóságát.
 • Kizárjuk felelősségünket a tonerek és egyéb általunk értékesített termékek használata során okozott károk vagy elmaradt haszon tekintetében.
 • Az áruházunkban összeszerelt számítógép-konfigurációk lezáró címkéjének sérülése (a ház megbontása) a komplett konfiguráció garanciavesztésével jár!
 • Hibásan telepített, nem jogtiszta szoftver vagy vírus okozta meghibásodás.


Nem garanciális jellegű problémák

 • A termék vagy alkatrész hibátlan, ám a vásárló számítástechnikai környezetében a termék nem működik kompatibilitási vagy egyéb okból.
 • Szoftveres (pl. az operációs rendszer, meghajtóprogram, BIOS- vagy szoftverfrissítésből, illetve a felhasználó hibás telepítéséből adódó) problémák.
 • Természetes elhasználódás, ebbe tartozik, hogy az utángyártott kellékanyagok 50% alatti töltöttségi szintjénél a nyomtatás minősége romolhat.
 • Az utángyártott tonerek, tintapatronok esetében esetleg nem helyesen jelzi a patron telítettségét a nyomtató, de ettől függetlenül a nyomtatás működik.


GARANCIÁN TÚL BÁRMILYEN informatikai és irodatechnikai eszköz javítása
 • brand (gyári) vagy non-brand (összeszerelt) PC
 • notebook, netbook, ultrabook, tabletkészülék
 • monitor
 • szünetmentes tápegység, UPS
 • vezetékes és okostelefon
 • nyomtató, szkenner, fénymásoló, multifunkciós készülék