20 TB-os merevlemezt tesz mindenki számára elérhetővé a Seagate.

A Seagate az utóbbi időben több fejlesztésen is dolgozott, köztük az eddigi leggyorsabb HDD, és az önjavító technológiájú rackek megvalósításán.

De talán a nagyközönség számára a legizgalmasabb hír a nagy kapacitású merevlemez gyártása, ami eddig csak adatközpontoknak és bizonyos üzleti partnerek szűk körének volt hozzáférhető. Ám tovább gondolva az igényeket, a cég az üzleti célra fejlesztett HARM  (heat assisted magnetic recording) technológia helyett PMR (perpendicular magnetic recording) és SMR (shingled magnetic recording) alapokra épülő technológiával általános felhasználásra is kiterjesztené a sorozatgyártást.

A már gyártás alatt álló PMR-alapú HDD-ket a Seagate a jól bevált TDMR (two dimensional magnetic recording) fejekkel dobja piacra, amiket évek óta használ a Seagate a 14, 16 és 18 TB-os háttértárakban. Ezek IT piacra való gyártása így jóval olcsóbb, mint az üzleti felhasználók számára a HARM eszközökbe épített összetevőkkel.

A cég ügyvezetője, Dave Mosley szerint azonban a HARM drive-ok nem tömegtermékek, erről a technológiáról a jelenlegi üzleti partenerek nem szeretnének lemondani.

Az új kriptovaluta, a Chia megjelenése ugyan fellendítette a merevlemezek iránti keresletet, viszont a bányászok inkább a használt piacon szerezték be. Ezért  a Seagate szakemberei óvatosan kezelik a sorozatgyártás piaci bevezetését. Figyelembe véve, hogy egy 20 TB-os HDD-n havi 25 dollár haszonnal számolnak, és a Chia termelés profitja is visszaesett, a Seagate továbbra is a világpiacot megelőző fejlesztéseket helyezi előtérbe.

A cég ügyvezetője, Dave Mosley elmondta, hogy a 20 TB-os PMR drive-okat az év második felében dobják majd piacra. A jelenleg használt HAMR drive-ok nem tömeggyártott termékek, csak bizonyos partnerek férhetnek hozzájuk, ugyanakkor erről a technológiáról sem akarnak lemondani.

2021.07.29.

Vissza