Csúcsokat dönt az AMD

A tavalyi évhez képest a közel +100%-os bevétel növekedést (3,85 milliárd dollár)  3 hónap alatt sikerült elérni. Az AMD ebben az időszakban 710 millió dollár nyereséget ért el, ami a tavalyi eredményhez képest 352%-os növekedést jelent - derült ki a hivatalos gazdasági beszámolóból.

Ez még akkor is hihetetlen teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy az AMD-nek ez már 7. negyedéves felfelé ívelő ciklusa.

Annak ellenére, hogy a pandémiás időszak igencsak kedvezett IT piac technológia fejlődésének és a kereslet ugrásszerű növekedésének. Az AMD szerint a rekord bevétel és nyereség nem csak ezen múlik.  A fejlesztés területén a cég  persze ismét remekelt, és jó helyen - jó időben piacra dobta új generációs termékeit: a Ryzen-t, Epyc-t, és Radeon-t és több játékkonzolokba épített chip szettet.

 A bevétel oroszlánrésze a vállalat két divíziójának, a Computing and Graphics és az Enterprise, Embedded and Semi-Custom részlegének érdeme, ami az egyéni felhasználók számára tervezett CPU-k és GPU-k;  Ryzen 4000 és 5000 szériás processzorok és a Radeon RX, valamint az Epyc processzorok iránti hatalmas keresletnek köszönhető. Előbbi részleg forgalma 2,25 millió dollár volt, míg a Semi – Custom szegmense 1,6 milliárdos forgalmat generált.

Az AMD szerint az is bevételnövelő tényező, hogy az egyéni felhasználók mellett az elváráson felül nőtt az igény a prémium kategóriás processzorok iránt. A globális chip hiány lehetővé teszi a vállalat számára az átlagos eladási ár növelését is. Ezen tények ismeretében nem meglepő, hogy a tervező cég további rekord gyártással és eladással számol év végéig .

 

Az AMD bejelentése alapján már közvetlenül elérhetőek a CDNA2 rendszerre épülő, szerverekbe szánt chipek -  ami jelentősen megdobhatja a harmadik negyedévi forgalmat.

A Microsoft és Sony megerősítése alapján hasonló a helyzet a konzolos chipek,  PlayStation és Xbox  processzorok területén is, ahol olyan  hatalmas a kereslet, hogy a vállalat szinte alig tudja kielégíteni. Stagnálásra semmiképp nem kell számítani, mivel a közelgő ünnepi szezon várhatóan felülmúlja az eddigi keresletet.

Ezek fényében érthető a vállalat optimizmusa, hogy több mint 4 milliárd dolláros bevételre számít  ebben a  negyedévben.

 

 

2021.08.11.

Vissza