Frissítve 2021-re: íme a ZenBook Duo UX482

 

Frissítve 2021-re: íme a ZenBook Duo UX482

Bevezető

Az idei CES-en, gyakorlatilag a napokban jelentették csak be érkezését, de már kezünkbe kaphattuk egy rövid időre az idei legkisebb duplakijelzős ASUS ZenBook, a Duo 14 UX482 egy közel végleges példányát. Lássuk tapasztalatainkat!


[+]

Mint a bejelentésről szóló hírben már írtuk, a tavalyi modellhez képest a legfontosabb előrelépést a Tiger Lake-re váltás jelenti, illetve az, hogy az opcionális GPU a korábbi GeForce MX250 helyett az MX450 lett. A körítésben is történtek apróbb változások, immáron 32 GB-ig növelhető a memória mérete, a csatlakozók között pedig a Tiger Lake-kel megjelent a Thunderbolt 4 is.

 

 

Külső

Bár duplakijelzős kialakítása miatt nagyon hasonlít elődjéhez, az ASUS elég sok mindent változtatott a gépházon. Ezek közül rögtön szemet fog szúrni a ROG Zephyrus Duónál használt megoldás, mely a másodlagos képernyőt a notebook kinyitásakor „felemeli”. Ez a marketinganyagokban Active Aerodynamic System (AAS+) néven futó megoldás egyrészt ideálisabb szögbe hozza a ScreenPad Plus paneljét, másrészt a szellőzésen is elég sokat segít – a cég áttervezett, kisebb méretű ErgoLift zsanérjaival együtt így állítólag 49%-kal magasabb térfogatáramot tudnak a ventilátorok biztosítani a bordák felé.


[+]

Nyilván a másodlagos kijelzővel együtt járó megoldások itt is tetten érhetőek: nincs hagyományos csuklótámasz, a billentyűzet költözött a helyére, a tapipad pedig a jobb szélre került, és a NumberPad funkcióval a numerikus rész szerepét is át tudja venni. A gépház továbbra is magnéziumötvözetből készül és rendkívül masszív, a gombok szigetes megoldásúak, határozott visszajelzést adnak, és kényelmesek, a tapipad viszont nagyon apró – igaz, ez úgy, hogy ott a ScreenPad plus, és a főképernyő is érintésérzékeny (plusz tollat is kapunk hozzá), nem akkora gond.


[+]

A ház jobb oldalán egy Type-A port, egy kombinált hangcsatlakozó, microSD kártyaolvasó és a visszajelző LED-ek találhatóak, a bal oldalra pedig a HDMI és a két Type-C konnektor került. Ez utóbbiak Thunderbolt 4 kompatibilisek és töltésre is használhatók – a mellékelt hálózati adapter egy kis méretű, 65 wattos USB-PD modell. Ami a burkolat alsó felét illeti, esetünkben a csavarokat ragasztott gumifedelek alá rejtették – hogy ez a végső modellekben is így lesz-e, azt nem tudjuk, mindenesetre így nem lehet sérülés nélkül hozzájuk férni. De talán nem is érdemes: a RAM az alaplapra forrasztott, így kizárólag az M.2 SSD-t tudjuk cserélni.


[+]

Belső

Az UX482 egyelőre kétféle processzorral (1165G7 vagy 1135G7) rendelhető, az Iris Xe IGP pedig leváltható GeForce MX450-nel, ha akarjuk. A nálunk járt példány egy elég jól felszerelt modell volt, Core i7-tel, 32 GB memóriával és 1 TB-os SSD-vel, egyedül az MX450 hiányzott belőle. A részletes konfiguráció a következő:

 

Specifikációk
Termék megnevezése ASUS ZenBook Duo 14 UX482EA
Processzor Intel Core i7-1165G7 – 2,8/4,7 GHz, 48/35 W TDP
Memória 2 x 16 GB Micron LPDDR4-4266
Kijelző - 14"-es, 1920x1080 pixeles AUO IPS panel, érintésérzékeny
- 12,6"-es, 1920x515 pixeles BOE IPS panel, érintésérzékeny
IGP - Iris Xe Graphics
Adattároló 1024 GB Samsung PM981A NVMe SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Intel Wi-Fi 6 AX200
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db Thunderbolt 4 Type-C
- 1 db USB 3.1 Gen2 Type-A
- HDMI
- microSD
- audio ki- és bemenet
Extrák Billentyűzetvilágítás, ScreenPad Plus, NumberPad, érintőceruza
Akkumulátor 74 Wh
Méret 324 x 222 x 17 mm
Tömeg 1,58 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ZenBook Duo 14 UX482

Teljesítmény

Nem bolti modellről lévén szó, méréseink csak egy bizonyos részét futtattuk le. A teljesítmény szokás szerint a MyASUS alkalmazásból változtatható. Három opció van, teljesítményre, csendre/üzemidőre és a kettő közötti átmenetre kihegyezett. Mi a méréseket az alapértelmezett Balanced állásban futtattuk, a Performance mód hosszabb ideig tartja magasabban a TDP-t, cserébe jóval zajosabb. Ha ez nem zavar, akkor van előnye, erős, elsősorban a CPU-t érintő terhelésnél (Cinebench R23) 15%-ot meghaladó gyorsulást mértünk. Az alábbi grafikonokon a CPU TDP-jének, órajelének és hőmérsékletének alakulása látható Balanced és Performance állásban, Cinebench R23 futtatása közben.

Az általánosabb feladatok során várható sebességet jobban érzékeltető PCMark 10-nél azonban ennél jóval kisebb az előrelépés:

Ha megnézzük a tavaly tesztelt Pro Duo változatot, ott azért jobb számokat láthatunk, de ez persze nem meglepő a Core i7-9750H-val és GeForce RTX 2060-nal szerelt nagy testvértől. Közelebbi versenytárs az OLED paneles ZenBook Flip S UX371, amelynél viszont szinte mindenben gyorsabb a Duo – ez könnyen betudható a vastagabb ház kínálta jobb szellőzésnek.

Ami a 3D-s tudást illeti, az Iris Xe nem a játékosok kegyeit keresi, úgyhogy 3DMark alatt az alábbi eredményeket láttuk:

ScreenPad Plus

A ScreenPad Plus továbbra is egy olyan segédeszköz, melynek előnyei nagyban függenek a felhasználás módjától. Ha olyan szoftverekkel dolgozunk, amelyekre az ASUS felkészítette a rendszert, akkor nagyon meg tudja könnyíteni a munkát, de igazából már az is elég, ha a program ügyesen használja ki a második képernyő nyújtotta lehetőségeket (a Windowsból a ScreenPad Plus egy második monitorként látszik).


[+]

A legtöbb multimédiás szoftver bizony ilyen, szóval az Pro Duo tesztben leírtak továbbra is igazak: ez az a felhasználás, ahol a legtöbb előnyét látjuk majd a dupla kijelzőnek. A másik pedig az, ahol sokféle ablakot kell egyszerre nyomon követni: két számolótábla, vagy egy jegyzet és egy forrásdokumentum, vagy mondjuk egy videó és alatta a chatablakok – mind-mind profitálhatnak a rendelkezésre álló plusz felületből.

Összegzés

Mindent egybevetve az UX482 egy kellemes, használhatóságban és teljesítményben is érezhető előrelépést jelent elődjéhez képest. A ScreenPad Plus folyamatosan fejlődik, az ASUS láthatóan nem engedi el a kezét, úgyhogy remélni lehet, hogy a szoftveres támogatással párhuzamosan a következő években tovább nő az általa kínált extrák száma is. A notebook igényes, strapabíró és gyors, és még hordozhatósága sem rossz: ugyan a plusz kijelző miatt nehezebb és vaskosabb is a 14”-es ZenBook többi tagjánál, a 15:24 órás üzemidő lehetővé teszi, hogy legalább a töltőt nyugodtan otthon felejtsük.

 

 

 

[+]

 

2021.01.28.

Vissza