Hajtogatás vagy fejlesztés? Lehet mindkettő egyszerre? Samsung Galaxy Z Flip3 teszt

Alig 20 éve az akkor neves gyártók ( Samsung, Nokia.. ) a minél kisebb méretre törekedve dobták piacra a klasszikus összecsukható mobilokat. Az akkori technológiát könnyedén beleszuszakolták a fél tenyérnyi, zsanéros, nyakba akasztható modellekbe. Na de hogyan oldható meg ez napjainkban? A méret csökkentése, a kijelző növelése, a legfejlettebb technólogia és tudás egybegyúrása nem kis kihívás elé állítja a jelen piac szereplőit.   

A feladat több sikertelen prototípust ítélt kudarcra, mivel az alapvető mechanikai tervezés, a belső elrendezés és a kijelző meghajlítása még a csúcs kategóriás mobilgyártók tervezőinek is feladta a leckét.  ….

A Samsung szakemberei viszont nem adják fel könnyen. A Samsung Galaxy Z Flip 3 teszteléséből kiderül, meddig is jutottak .

Ítélkezés nélkül mondhatom, hogy a legtöbb emberben felmerül az a cseppet sem elhanyagolható gondolat, hogy a kijelzőn a hajtás vonalában esztétikai illetve működési problémák keletkezhetnek. Az ehhez képest kissé túlárazott készülék a Samsung szerint „megéri az árát” , hiszen ha meg tudjuk szokni a kijelzőn a hajtást, akkor számtalan praktikus, kényelmi és prémium szolgáltatást élvezhetünk.

A törékeny látszat ellenére a készülék fogása, működése strapabíró benyomást kelt, a ház masszív, a nyitásnál érezhető a szerkezet mechanikai tartóssága, amit a cég cirka 200 ezer nyitogatásig szavatol. A kicsit vaskosabb külső miatt viszont kárpótol bennünket a csúcsmobilokhoz illő vízállóság, ami ebben a kategóriában elvárt funkció lenne, de még mindig nem minden gyártónál evidens. A porral viszont továbbra is vigyázni kell.

A 1,9 colos, 260×512 pixeles, kijelző is határozott fejlődést mutat méretben, Widget kezelésben is. Az is értékelendő, hogy a külső kijelző számtalan információ megjelenítésére és még szelfizésre is képes. Erre szükség is van, mivel a masszív kialakítás  nem igazán teszi lehetővé a laza egykezes kezelést.

A belső kijelzőn is érezhetőek a fejlesztések. A Flip 3 kihajtott mérete 72,2×166 mm, a kijelző 120 Hz-es  AMOLED, 6,7 col képátlóval, 1080×2640 –es felbontással, HDR10+ támogatással és mindössze 183g. A szélek alig észrevehetően vastagabbak a megszokottnál. Az újfajta alumínium és a Gorilla Glass Victus  kiváló védelmet nyújtanak. Kinyitott állapotban kicsit zavaróan hat a hajtás által jól látható és érezhető csík, ennek az eltűntetése viszont a jövő kihívásai közé sorolható.

A külcsín után jöhet a belbecs: A  SoC a leggyorsabbak egyike jelenleg : egy Snapdragon 888. A besoroláshoz illően 8 GB RAM és a 128 vagy 256 GB tárhely, ami viszont nem bővíthető. Hálózati szinten is a legjobbakat hozza:   Wi-Fi 6, NFC, BT5.1, teljes 5G, többféle GPS. Az érzékelők tárháza a Samsungtól már megszokott kényelmi funkciókkal az arcfelismerés és az ujjlenyomat-olvasó – ami ezúttal oldalt kapott helyet. A fentiek és a külső dizájn fejlesztésére koncetrálva a kamera már nem kapott különösebb figyelmet, de a Samsungtól megszokott  12 MP-es OIS-al bővült főkamera és az ultraszéles látószögű kamera megfelel a prémium felszeretségnek, kiegészítve a szelfi móddal csukott állapotban is.

Sajnos ( vagy nem ) a Samsung is mellőzi már az új modelleknél a jack dugót, és a töltőt, amiért cserébe viszont erős és fejlesztett hangszórókat kaphatunk.

Az akkumulátor is hasonló képpen járt: a maga 3300 mAh-s teljesítményével átlagos, egy napra való használatot  biztosít, az árához képest viszont a 15 wattos gyorstötés, és a 9 wattos Qi töltés gyengécske teljesítmény.

Összegezve : a Samsung Galaxy Z Flip3 esztétikus, masszív, és ígéretes modell. A kezelése ugyan a hagyományostól eltérő, de hamar megszokható, és a kihajtható kialakítás még némi külső belső fejlesztéssel a csúcsmobilok különleges kategóriájába emelheti. A sebessége nagyon rendben van. Tartós használatban sem melegszik túlzottan.  A szoftver és hardver összehangolása is viszonylag sikeres: pl.: a készülék képes felismerni a kihajtás szögét, és kellemes kezelést lehetővé téve eszerint osztja az app-ot, vagy a kamerát. A kamerák kicsit hanyagolva lettek, de a kiváló szoftverrel, fényerővel hozzák a megszokott minőséget. Jelenleg is szép kezdeményezés az új dizájn, megőrizve a prémium kategóriák felszereltségét, ötvözve a technológiával. Teljesítmény terén még van mit fejleszteni, de tudjuk, hogy itt nem áll meg a Samsung. A 400 ezer közeli árból még bőven van mit faragni, figyelembe véve, hogy a cég tömeges felhasználásra szánja a telefont, ezzel magyarázva a mobilból kihagyott fejlesztéseket, lehetőségeket. Reméljük, hamarosan valóra is válik !

 

2021.08.25.

Vissza