Ismét kimarad az ujjlenyomat-olvasó a legújabb iPhone- ból

 Valljuk be, az iPhone rajongók joggal várták a kijelző alá épített kényelmi lehetőséget, miután a cupertinói vállalat már tesztelte az androidos készülékeknél alkalmazott technológiát.

 Mark Gurman, a Bloomberg újságírója szerint azonban az ősszel érkező iPhone 13 esetében ismét elvetették az újítást egyéb fejlesztések javára. Annak ellenére, hogy az iPhonosok tábora fájóan vette tudomásul a tényt, az Apple nagy reményeket fűz az ősszel megjelenő csúcsmodellhez. Hogy miért? Lássuk a számokat: a bérgyártók statisztikája alapján a 2021-es évre közel 90 millió iPhone 13-ra kaptak megrendelést. Ez a darabszám 20 százalékkal múlja felül az iPhone 12-es modellek rendelési számát, ami „csak” 75 millióra rúgott. Ha az adatok megállják a helyüket, az Apple számítása okot adhat némi magabiztosságra, még egy olyan nem elhanyagolható paraméter esetén is, mint az elmaradt beépített ujjlenyomat-olvasó. Az arcfelismeréses, azaz Face ID funkció ugyan jelentős fejlődésen ment keresztül a 2017-es megjelenése óta, de tény, hogy sok esetben nem tudja pótolni az ujjlenyomat-olvasót (pl.: bank és egyéb bizalmi, személyes alkalmazások biztonságos használata). Nem beszélve arról a cseppet sem elhanyagolható tényről, hogy bizonyos esetben problémát jelent a Face ID-s iPhone-ok feloldása. Hogy ne menjünk messzire időben: pandémia alatti maszkviselés,…; és térben: nem állandó szemüveg, netán frizuraváltás, fogászati utóhatás,…

Ezen problémák esetén a felhasználók az ujjlenyomat-olvasó lehetőség hiányában a jelkódos feloldás elavult és kevésbé kényelmes használatát tudták csak alkalmazni, ami őszintén szólva bosszantó a mai technológiák és fejlesztések ismeretében.

De ne keseredjünk el! Az Apple napirendre tűzte a problémát, és addig is a tavaszi kiadású iOS 14.5-el igyekezett javítani a felhasználói élményt. Az alverzió a Face ID-s készülékek és a Series 3-as vagy fejlettebb verziós Apple Watch tulajdonosokat kárpótolja valamelyest.

A felhasználói élmény titka abban rejlik, hogy a szoftver megfelelő beállításokkal könnyebben oldja fel az órához párosított iPhone készüléket. Ez természetesen még mindig csak félmegoldást eredményez (vagy vásárlásra ösztönzi az alma táborát, mivel elengedhetetlen hozzá egy Apple Watch), ám a beruházás mellett sem kaphatunk engedélyt ujjlenyomatos jóváhagyást igénylő funkciókra (pl: kifizetések).

A Bloomberg újságírója szerint az elhanyagolt ujjlenyomat-olvasó fejlesztése helyett az idei iPhone-okban viszont a kamerák felhasználói élményét és csúcstechnológiás fejlesztését helyezték előtérbe, ami érthető a hasonló kategóriás készülékek újításai alapján. Felröppent a hír, miszerint az iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max készülékek ultraszéles látószögű (13 milliméteres) lencséje mögé is kerül optikai képstabilizátor. A lencserendszer is változik, amely plusz egy taggal bővül (6P). 

Ebből eredően  nő a fényerő (f/2.4 f/1.8), és ennél az optikánál is elérhetővé válik az autofókusz (AF).

 

A fenti fejlesztésekkel a készülékek videós tudása is fejlődik, amit felturbóz a 120 Hz-es frissítésre képes kijelző és frissített processzor is.

 

 

 

 

2021.07.29.

Vissza