Lehet még fokozni! Bemutatkoznak az új MacBook Pro chipjei. Az Apple M1 Pro és M1 Max elképesztő teljesítménnyel rukkolt elő!

 Ez érthető is a technikai paramétereket elemezve:

M1 Pro : 10 magos CPU-val, vagy 16 magos GPU-s változatban a CPU teljesítményt 70%-al, a GPU teljesítményt kétszeresére növelheti az M1-hez képest. A 200Gb/s memória sávszélessége amellett, hogy háromszorosa a „kistestvérnek”, 32 GB egyesített memóriát támogat. A videófeldolgozás felgyorsulásáért pedig a ProRes kezeskedik.

Ha mindez mégis kevésnek bizonyulna, az extrém felhasználóknak jöhet az M1 Max, az szintén 10 magos CPU mellett akár 32 magos GPU-val is elérhető, kétszeres ( 400 GB/s) sávszélességgel, és 64 GB memóriával, a 3Dművészek nagy örömére.


 

Természetesen a teljesítmény növelésével a Macbook Pro 14”-es, és 16”-es változat is erőteljesebb lett. Töltővel, vagy anélkül – a gyártó 17 és 21 órányi videó lejátszáshoz elegendő akkumulátor-kapacitást ígér!

Ennyi változáshoz azért dukál egy új külső is – kényelmi funkciókkal!

A kijelző átmérője nagyobb, kávája vékonyabb lett. A kamerasziget is helyet kapott, az iPad Pro-nál már bevált mini-LED-es Liquid Retina XDR megoldással, ami a HDR megjelenést teszi lenyűgözővé, 1600 nites fényerejével, és 1.000.000:1 kontrasztarányával.

A profi videós munkák segítésére ugyancsak hasznos a 120 Hz-es adaptív képfrissítést megoldó ProMotion technológia, amivel a vágott felvételhez igazítható a képfrissítés, a képernyőn megjelenő felvételhez  igazítva a sebességet. A speciális alumínium burkolat hűtőrendszere lassabb ventilátor sebesség mellett is több levegőt tud áramoltatni, és ráadásul csendes is!


A billentyűzeten is történtek változások. A Touch Bar kiesett, viszont pár alapfunkció gomb visszakerült ebbe a változatba, és természetesen megmaradt a már bevált Force Touch érintőpad.

Csatlakozók terén is engedett az Apple, és visszahozta a Thuderbolt mellett a jack-et, HDMI-t és az SDXC kártyaolvasót is, a felhasználók nem kis örömére. A MagSafe funkcióval a 3-szoros sebességű töltés  - a mágneses csatlakozásnak köszönhetően -  több teret és biztonságot ad, mivel nem akadhatunk a kábelbe. A Bluetooth 5.0 és a Wi-fi 6  támogatás természetesen  adott. A hat hangszórós rendszer, a zajszűrős mikrofon és a 1080p-s FaceTime Camera már csak hab a tortán.


 

 

Mindezt összegezve nem érhet meglepetésként a 880 000 forintos ár a 14”-es MacBook, és a közel 1 100 000 forintos alapár a 16” –es kivitel esetében. Amennyiben az M1 Max-el tuningolt változatot szeretnénk, nagyjából 400 ezret forinttal többel kalkuláljunk! 



 

 

2021.10.29.

Vissza