Merész, de lehetséges IT csúcstechnológia - avagy mit hoz a jövő?

A közeljövőben pedig olyan fejlesztésekkel, újdonságokkal találkozhatunk, hogy azt mi magunk sem tudjuk elképzelni. Az IT csodás világában lehetetlen márpedig nem létezik!

Találtunk pár dolgot, ami mindenképpen említésre méltó. Ki tudja? Lehet, hogy pár év múlva már ugyanolyan természetességgel használja az emberiség nagy része, mint most a nemrég még elképzelhetetlen tudással és paraméterekkel rendelkező okos telefonokat. 

 

 

Kiterjesztett valóság

Varázsa tulajdonképpen az AR technológiában rejlik. Lényege, a képfelismeréssel rendelkező technológia, ami a telefon kamerája által azonosít, elemez dolgokat, épületet, műtárgyat…  Pl.: egy-egy nevezetesség esetében az azonosításon kívül megkaphatjuk a rövid leírást, történelmi helyszíneket fedezhetünk fel, vagy netán fénykép alapján egyetlen oldal fotójával megtalálhatjuk keresett könyvet. A Galaxy Tab esetében ez a digitális idegenvezető  funkció már egy ideje elérhető.

 

 

Valóságböngésző

  A szintén AR technológiás LAYAR alkalmazás azonban ennél is ígéretesebb. A képernyőn megjelenő kép alapján további szűrőkkel kiemel, és  információt és lehetőségeket kínál fel használójának. Helyet, éttermet, úticélt és még számos dolgot kereshetünk vele – amire épp szükségünk van. Ha ez még nem elég, az alkalmazás videó segítségével interaktívvá is tehető! Sőt! Megnézhetjük, hogy az adott helyen mekkora a sorban állás, a bárba megérkeztek-e a haverok, vagy az étterembe a randipartnert szemügyre vehetjük, anélkül, hogy megjelennénk. Ezt a Layar olyan speciálisan rugalmas rétegezéssel valósítja meg, ami összekapcsolódik az adott hellyel, vagy közösségi portállal. Szinte elképzelhetetlen, de ez már létező technológia, és nem kizárt, hogy a közeljövőben egyre többen használják majd. 

 

 Egyre nagyobb kijelző méret

A legtöbb alkalmazásnak egyelőre a korlátozott kijelző méret szabhat határt. Valljuk be, az egyre növekvő okostelefon méretek nem igazán követik a filmeket, játékokat kedvelők igényeit, nem beszélve a weboldalak használatának megkönnyítéséről, bankügyek intézéséről.

A jövő világa egyelőre az összehajtható képernyőt kínálja a legpraktikusabb alternatívaként, de már nem újdonság a szabadszemnek 3D-t megjelenítő projectoros mobiltelefon sem.

A jövő eszközeinek csak a képzelet szabhat határt !

 

 

 

2022.07.28.

Vissza