Moduláris telefonon dolgozhat a Xiaomi

 Az amerikai szabadalmi irodához benyújtott dokumentációra a LetsGoDigital csapata lett figyelmes, ebben egy moduláris okostelefon ötlete található, amely három különálló részből áll. Mindegyik modul a készülék egy adott részét foglalja magában, és ezek egy csúsztatható sínrendszer segítségével csatlakoznak egymáshoz.

A legfelső részben a kamerakészlet és a fontosabb áramkörök találhatók, a középső részben az akkumulátor van, az alsó elem pedig az adatátviteli hardvert valamint a hangszórót rejti. A megjelenítő legalább két elem egyesítéséből áll össze, mint ahogyan a mellékelt vázlatokon, ábrákon is látható. Amennyiben a három rész össze van állítva, akkor a kompozíció egy teljesen átlagos mobilnak látszik, apró illesztésekkel az elemek között.

Valamikor hét évvel ezelőtt a Google által indított Project Ara ígéretes jövőt festett a moduláris mobilok számára, de aztán az egész koncepció hamvába halt. Azért voltak moduláris készülékek, példának okáért az LG G5 lehetővé tette plusz elemek csatlakoztatását, ott volt a Motorola Moto Mods rendszere, ami további hátlapi modulok hozzáadását biztosította, mondjuk a Motorola telefonjai ezek nélkül is teljesen működőképes készülékek voltak.

 

A moduláris készülékek azért lennének jók, mert a felhasználók teljesen a saját szokásaik és pénztárcájuk vastagsága, illetve igényeik alapján tudnák létrehozni saját okostelefonjukat, amelyet később bővíteni is lehetne, másfelől ez a metódus sokban javítana készülékek szerelhetőségén, ezáltal időtállóságán.

 

Ha jobb kamerát akarsz, vagy nagyobb akkumulátort, nem kellene az egész telefont cserélni, illetve ha neked egy mobilban a lapkakészlet a lényeg, a kamera totál mellékes, akkor össze tudnád állítani vásárláskor a számodra megfelelő kiépítést, majdnem, mint egy asztali számítógép esetében.

 

Persze a telefonok esetében a modularitásnak megvannak a hátrányai. Jelen szabadalom esetében a kamera cseréje megkívánná, hogy a processzort és a tárhelyet is cseréljük, ráadásul egy ilyen elemekből álló mobil jóval sérülékenyebbnek tűnik, mint egy unibody kialakítású okostelefon.

A szabadalom nem feltétlenül jelent boltok polcaira kerülő terméket, csak azt, hogy miközben a mobilos világ hajlítható meg széthúzható kijelzős telefonokon dolgozik, addig a Xiaomi koponyáit foglalkoztatja a moduláris mobilok elképzelése. Mi a véleményetek a Xiaomi moduláris koncepciójáról?

 

2021.05.27.

Vissza