Nagyra duzzadt a felhő, de aggodalomra semmi ok: marad még tárhely

A felvetésben ennél azért kicsit több tényezőt kell figyelembe venni. A felhőszolgáltatás az utóbbi években soha nem látott kihívásokkal került szembe. A világjárvány miatti tömeges home office természetesen mindenkinek eszébe jut, de lássuk mi lehet még e mögött!

 

Nem is gondolnánk, hogy minden, ami a hardver gyártással kapcsolatos, szoros összefüggésbe kerül a felhőszolgáltatókkal. Az egyik ilyen komoly probléma az évek óta tartó globális chiphiány. Természetesen a szolgáltatók számoltak a gyors bővíthetőséggel, de ezt nem mindenki tudja megfelelő mértékben a megjelenő körülmények között tartani.

Az orosz-ukrán háború kitörése még jobban feladta a leckét felhő-berkekben. És hogy hogy jön ez ide? Lássuk:  Az ukrán kormány a kibertámadások elleni védelem miatt a felhőbe költöztette a teljes kormányzati digitális infrastruktúráját. Ez nem kevesebb, mint 10 millió gigabájtnyi adatot jelent, 27 ukrán minisztérium, 18 egyetem és számos iskola, cég bázisából. A bankszektor pl. 4 millió gigabájtot mentett át másfél hónap alatt, amiről természetesen az ügyfelek mit sem sejtettek. Azért így már érthető a robbanásszerű növekedés. Ehhez nagy részben az Amazon AWS és a Microsoft Azure adott segítséget. 

Ami viszont sokaknak feltűnt, hogy a Microsoft felhője maximális kihasználtsággal terhelt, ezért is nem tudtak fogadni új ügyfeleket annak ellenére, hogy Nagy-Britanniában a Microsoft Azure-nak 2 nagy régiója is működik.

 A felhő alapú szolgáltatásoknál továbbá az is elvárás, gyorsan reagáljon a lekérésre – ami itt tizedmásodperceket jelent. Ezért is igyekeznek a szolgáltatók a földrajzilag hozzájuk legközelebb eső ügyfeleket a legközelebbi felhőrégióból kiszolgálni. A területi felosztásnak további előnye még a üzleti sávolás, és a lokálisan jobban kezelhető karbantartás, esetleges hibák kiküszöbölése. A jogi szerep és adatvédelem is eltérő, pl. más az európai és más az USA területein.

Mindenki megnyugodhat – nem fog elfogyni a felhő!

Annak ellenére, hogy világviszonylatban a szolgáltatások növekedésének üteme nem meghatározható, a mostani helyzet kialakulását több „szerencsétlen” együtt állás okozta (Covid, háború, válság ) , ami lassan lecsengeni látszik. Ebből adódóan a hirtelen növekedés mindenképpen mérséklődni fog, így lesz idő tovább fejleszteni, és reális mértékben növelni a felhőszolgáltatásokat a felhasználás igénye szerint. 

 

 

2022.09.15.

Vissza